Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Геополитически битки между Русия и САЩ на Балканите

Д-р Бисер Банчев в Светът е бизнес, 26.10.2017

Бисер Банчев, Институт по балканистика към  БАН. Снимка: Bloomberg tV Bulgaria Бисер Банчев, Институт по балканистика към БАН. Снимка: Bloomberg tV Bulgaria

Свидетели сме на поредния рунд за влияние в региона между САЩ и Русия. Това, което трябва да отчетем, като наблюдатели и може би с известна тревога, че тези рундове започват да зачестяват и да придобиват по-голяма интензивност. Това каза д-р Бисер Банчев от "Институт по балканистика" към  БАН в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Гостът коментира напрежението между Вашингтон и Белград заради руската база (хуманитарен център) в Ниш.  

Традиционно 20 октомври, денят на освобождението на Белград 1944 година, е повод през последните години да се демонстрират добрите отношения с Русия, каза Банчев. Той отбеляза, че през 2014, на кръглата годишнина, празникът бе отбелязан и с посещение на Владимир Путин. 

"Сърбия се опитва да води политика на ръба. Голяма част от сръбското население я разглежда като продължение на политиката, водена от Югославия - надблокова консистенция и равна отдалеченост".

Трябва да се погледнат няколко нюанса около изявлението на Хойт Брайън Ий, зам.- помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия, каза още събеседника. "То бе, и грубо, и дипломатично. Беше поднесено в синхрон с традиционния за добрата дипломация подход - като изказване на икономически форум, което би могло да омекоти остротите. Сръбското правителство реагира остро, но чрез специфичен представител - военният министър Александър Вулин. Който следи сръбската политика знае, че на него се гледа като на "лошото момче" в кабинета. На него му е позволено да изказва крайни мнения, с които да провокира партньорите".

"Със сигурност има повишена активност на руската активност на Балканите по всички възможни направления". 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес