Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Руската икономика при Путин е в стагнация без изход

Владимир Милов, руски опозиционен политик, Светът е бизнес, 25.10.2017

Владимир Милов, руски опозиционен политик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Милов, руски опозиционен политик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руската икономика е в състояние на стагнация, от което не се вижда изход. Твърденията на властите за някакъв започнал икономически ръст е своеобразен счетоводителски подход. Има такова нещо, но то е само на хартия. Това коментира Владимир Милов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Милов е руски опозиционен политик, публицист, икономист и енергиен експерт, високопоставен представител в екипа на опозиционния руски лидер Навални и бивш заместник-министър на енергетиката на Русия в правителството на премиера Михаил Касянов /до есента на 2002/. Той бе у нас като гост на аналитичния форум „ Русия след Путин (Русия – 10 годишен хоризонт), организиран от Центъра за изследвания на Балканския и Черноморския регион.

„Спомням си късния период на бившия СССР, когато през 1990 година имахме на книга ръст на промишлеността и БВП, но същевременно виждахме как от магазините изчезваха стоките и парите се обезценяваха и в крайна сметка как израстваше скрита голяма инфлация. Сега в някаква степен ситуацията е сходна“.

По думите му въпреки че се говори за ръст, доходите на хората са в отрицателната зона и намаляват.

„Министъра на икономиката Орешкин казва, че няма да видим реален ръст на пенсиите до 2035 година, което практически означава никога“.

Той посочи, че властите не предлагат никакъв изход от тази ситуация, казвайки само „почакайте няколко години и всичко ще се нормализира от само себе си“.

„Реален план за това обаче те нямат. Ако няма политически промени сме обречени на тази стагнация в дългосрочен план“.

Според него от 2008 няма видим ръст, което означава че икономиката се връща на нивата от 2006 и 2007 година.

„Ако няма политически промени, шансове да преодолеем тази стагнация просто няма да има, защото създадената от Путин система от тесен кръг на олигарси и държавни монополи, които контролират цялото богатство и парични потоци няма да даде на никого да се развие. Бизнесът няма да има никакви възможности да инвестира и да получава печалба, защото в крайна сметка всички ресурси са взети от тази група от монополисти, които са свързани с властта“.

Във връзка с Кримския казус той посочи, че т.нар „кримски консеунсус“ отдавна не съществува в руското общество.

„Хората не се готови да жертват нещо заради Крим. 2/3 от руснаците искат по-малко федерални средства да бъдат давани за икономическа помощ на Крим“.

По повод предстоящите президентски избори в Русия в началото на 2018 година Милов коментира, че откакто Путин е на власт, изборите се превърнали в своеобразен референдум „да“или “не“.

„Когато получавате по-малко от 50% това означава не просто „не“ , а че мнозинството от хората искат някакъв друг вариант. Задачата ни сега е да свалим от пиедестала заглавия, посочващи, че Путин има 80% или 90 % подкрепа. Всъщност той няма тази подкрепа и на ще му се наложи да се бори, за да продължи своя президентски мандат“. 

Какво ще стане на президентските избори в Русия и ще може ли г-н Навални да стане победител в крайна сметка? Защо в руското общество се вижда обновяване на култа към Сталин? Иска ли днес Русия да се превърне в Руската империя от миналото? Какво представлява „новата нормалност“ в Русия?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес