Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Кои са възможностите, които СЕТА открива пред българския бизнес

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, Светът е бизнес, 25.10.2017

Като резултат от СЕТА ще паднат тарифите за продукти на млекопреработвателната индустрия. При българското сирене например митата бяха около 270%. Това каза вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа Алекс Нестор в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Сега пак има квоти и ограничения, но квотата е многократно увеличена в сравнение с това, което беше преди подписването на споразумението“.

По думите му в момента търговският баланс на България с Канада е положителен. Той посочи, че България изнася стоки за около 82 млн. евро, докато внася за около 47 млн. евро. Следователно стокообменът е с обща стойност около 130 млн. евро.

„Тази сума е абсолютно нищо. Както знаем, Канада е високо индустриализирана държава, тя е част от Г7. И точно поради това, че стокообменът е много нисък в сравнение с другите индустриални държави, ние гледаме на това като „чашата е полупразна“ и може да се напълни още много и тепърва могат да се развият взаимоотношенията между България и Канада“.

Нестор разказа и канадско-българския бизнес форум, планиран за 7 ноември.

„Той е в контекста на СЕТА и целта на този форум е да съберем всички заинтересовани страни и да покажем какви възможности се откриват пред българския бизнес“.

Вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа обясни, че на този форум ще бъде представена Канада като държава и единият панел ще бъде изцяло посветен на СЕТА и възможностите, които се откриват пред българския бизнес.

„Също така ще има и панел, в който определени фирми ще могат да говорят за техния успех в Канада и какви инвестиции планират да правят за в бъдеще там“.

Нестор коментира и проектобюджета за 2018.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес