Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще се окажат ли проклятие референдумите в Европа

Атанас Славов в Светът е бизнес, 24.10.2017

В отношенията между Каталуния и Мадрид прозират два процеса. Единият е пробуждането на гражданското общество. Това е процес, който се наблюдава в различни части на Европа през последните няколко десетилетия. Това каза Атанас Славов, юрист-конституционалист, преподавател в СУ, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. " Едно от проявленията на това събуждане е използването на инструментите на пряката демокрация, на демокрацията на участието, гражданските инициативи, протестните движения. Този процес е функция на глобализацията, на новите технологии, достъпа до информация и новите възможности за мобилизиране на хора в името на кауза".

В Барселона, обаче имаме още един елемент, който се наслагва над този на събуждането на гражданското общество и това е силното националистическо чувство. Съчетаването на тези два елемента води до Ефекта Барселона, обясни гостът.

"Национализмът, като компонента, която се проявява, е притеснителен и може да се използва за различни цели, включително и подронването на конституционните структури".

Повод за гостуването на Атанас Славов бе премиерата на новата му книга "Гражданското участие в конституционната демокрация". 

Кога национализмът може да бъде опасен за демокрацията и може ли да не представлява опасност? Какво ще се случи ако действително бъде отнета независимостта на областта Каталуния? Ще има ли отстъпки от страна на испанското правителство? Ще има ли конституционен процес по ново договаряне на правата на регионите? Превръщат ли се  референдумите в силно оръжие? В чии ръце попада най-често това оръжие и за какви цели се използва? 

Последни новини
Още от Светът е бизнес