Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българският бюджет 2018 e бюджет на оптимизма в глобален план

Димитър Събев в Светът е бизнес, 24.10.2017

Димитър Събев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Събев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2018 има положителни, радващи нови моменти. Има и както стари, така и нови недостатъци. Това каза икономистът Димитър Събев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Това е един бюджет на оптимизма в глобален план. 

"Бюджетът бе публикуван едва вчера и това е първото ми четене на този документ, но много добро впечатление ми правят увеличените разходи за образование, което е инструмент за дългосрочен икономически растеж, който ще донесе и краткосрочни ползи". 

Радвам се, че през 2019 България ще стане една мислеща за бъдещето си държава, ако се изпълнят прогнозите на Министерството на финансите, че най-после за образование, отколкото за полиция и армия. 

"Това е бюджет, който твърди, че икономиката ще се развива все по-добре и по-добре и че българската икономика ще се развива все по-положително и по-положително. Всичко ще бъде цветя и рози. Това, което ме накара да повдигна вежди, е, не толкова заложеният ръст, а тенденцията, която се очаква за много голямо увеличаване на инвестициите, при положение, че през миналата година инвестициите в основен капитал са намалели с 4% през 2016". 

Другата нереалистична прогноза е тази за преките чуждестранни инвестиции, които също са една от колоните на растежа, подчерта гостът. 

"Намираме се, обаче в икономиката на знанието и ако се появи дори и само един силен стартъп той може буквално за няколко години да промени целия икономически пейзаж в България".

Какви са доводите, които святкат мигащата червена лампа относно ПЧИ? Къде очакванията се разминават рязко с реалностите? Прегряла ли е българската икономика или има огромни пространства "бели петна"? Повече пари означават ли повече здраве, когато говорим за здравеопазване? Как да тълкуваме предвидените разходи за вътрешна сигурност и за отбрана?

Последни новини
Още от Светът е бизнес