Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Китай след XIX конгрес на Комунистическата партия

проф. Нако Стефанов, СУ, Светът е бизнес, 19.10.2017

Китайската мечта включва до края на XXI век Китай да стане най-развитата страна в света като благосъстояние и като технологическо и икономическо развитие. Това коментира преподавателят в СУ и експерт по азиатските въпроси проф. Нако Стефанов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му до 2049, когато ще се навършат 100 години от създаването на Китайската народна република, китайците искат да достигнат равнището на „сяокан“ – на средния достатък.

„Тоест Китай да бъде вече една развита страна, която на практика да достигне равнище на развитие и благосъстояние, което все пак ще бъде по-ниско, отколкото на развитите страни, но ще бъде на средното за света".

Стефанов обясни, че още от октомври 2014 по паритет на покупателната способност те са най-голямата икономика, въпреки че скромно заявяват, че са втора.

„Отчетоха на конгреса, че Китай произвежда 14, 8% от БВП на света. Което обаче като принос в растежа на световната икономика – 30% принос – е повече, отколкото САЩ, ЕС и Япония взети заедно”.

Той посочи, че другата част на китайската мечта е технологическото развитие.

„Те вече напускат старите технологии – това е т.нар. нова нормалност“.

Професорът добави, че целите в рамките на новата нормалност включват развитието на Китай да се определя от вътрешното потребление и поясни, че от 2012 до 2017 те вече са успели да насочат 55% от БВП към вътрешно потребление.

„Тоест те вече наполовина зависят не от износа на стоки, а от вътрешното потребление“.

Именно затова според него китайците вече имат най-голямата средна класа в света – над 300 млн., докато САЩ имат около 220 млн., а ЕС – около 280 млн. души.

„През 2012, когато беше 18-ят конгрес, в Китай имаше 100 млн. души под чертата на бедността. Сега те отчитат, че вече са само 43 млн.. За следващия, 20-ти конгрес, те смятат, че ще ликвидират въобще този проблем – под 1 млн. ще бъдат хората под чертата на бедността“.

В тази връзка Стефанов каза още, че китайският турист е един от най-желаните в света, тъй като той средно харчи до $4000 на посещение в дадена страна.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес