Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Водещи фактори, които движат глобалните пазари

Преслав Райков в Светът е бизнес, 18.10.2017

Твърдо стоя зад тезата, че корекцията на пазара в САЩ няма да се случи през тази година. Дори и пазарните участници да считат, че пазарът е прекалено раздут от количествените улеснения на Фед, сега ще дойде вълна, която е движена от реален икономически растеж. Доходността на компаниите, които произвеждат, ще започне да се повишава с оглед на това, че глобалните тенденции са такива и икономиката започва да се възстановява. Това заяви финансистът Преслав Райков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Поне още година ще мине преди да видим корекция на пазара в САЩ, но на пазара на облигации можем да видим по-сериозна корекция, ако не бъде преизбирана Джанет Йелън начело на Фед. При забавяне на процеса на вдигане на лихвите ще има корекция и това е може би по-големият страх на пазарните участници".

2017 е достигнала почти балансиране на пазара на петрол, каза още събеседникът. По думите му вече няма такова свръхпредлагане и резервите на петрол са намалели почти двойно. Гостът прогнозира, че петролът ще достигне 62 долара за барел до края на годината. 

Технологията, която поддържа биткойн, заслужава доверие, заяви Райков. По думите му еуфорията около биткойн отразява доверието именно в блокчейн технологията, а не в "новата глобална валута или заличаването на централните банки". 

Как влияят на петролните пазари фактори като ураганите, Ирак и отлагането на листването на Arаmco? От къде може да дойде ново голямо търсене на петрол? Коя ще бъде петролната държава, която би се възползвала най-много от такова повишено търсене? Какво можем да очакваме от китайската икономика и в каква посока ще се развива тя след решенията на конгреса на китайската партия? Как казусът Каталуния втвърди позицията на преговарящите от Брюксел относно Brexit? 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес