Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Израел няма да позволи нарастване на иранското влияние в Сирия

Дейвид Харис в Светът е бизнес, 18.10.2017

Близкият Изток е в период на сериозна нестабилност и несигурност. Това каза Дейвид Харис, гл. изп. директор на Американския еврейски комитет, гостуващ учен в Университета за съвременни международни изследвания "Джон Хопкинс" и старши съдружник в Центъра за европейски изследвания в колежа Св. Антъни в Оксфордския университет, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Гостът коментира външна политика на САЩ в Близкия изток и съюзниците й в този регион. 

"През последните години се случиха много неща. Едно от тях е фундаменталната нестабилност на много режими. Видяхме какво стана в Тунис, а след това и в Либия, Сирия, Ирак, а сега и сътресенията в Йемен. Това са сериозни въпроси. Второто е появяването на по-силна общност на шиитите. Тя се зароди в Иран, а сега навлиза и в Ирак, Сирия и Ливан направо към Средиземноморското крайбрежие".

Видяхме суниитско-арабският свят да преосмисля подходът си към Израел, добави гостът. "Те разбраха, че страната може да бъде ключов съюзник и партньор, както срещу Иран, така и срещу неговите съюзници и партньори в региона".

"Така че много неща се промениха, но за съжаление едно от нещата, които не се промениха е разпространението на реалната демокрация, каквато е позната на други места. И в крайна сметка, се надявам, че елементите на реалната демокрация, тази, която включва плурализма, уважението към малцинствата и равни права за жените един ден ще станат характерни и за Близкия Изток, но за съжаление това няма да стане днес. Освен, разбира се в Израел".

Защо САЩ иска преразглеждане на ядреното споразумение с Иран, а ЕС е против? Ще установят ли скоро дипломатически отношения Израел и Саудитска Арабия? Защо Израел е недоволен от зоните за деескалация в южна Сирия? Какво означава за Близкия изток мирното споразумение между двете враждуващи до не отдавна палестински групировки ФАТАХ и ХАМАЗ? Превръща ли се в проблем за САЩ и НАТО сближаването между Турция и Русия? Защо кюрдите да нямат право на собствена държава? Ще признае ли Държавата Израел бъдещата кюрдска държава в Северен Ирак? Какво би било бъдещето на Сирия след края на войната - федерална или унитарна би била?  

Последни новини
Още от Светът е бизнес