Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво приземява българската авиация

Михаил Найденов в Светът е бизнес, 17.10.2017

Принудителното приземяване на българската авиация е резултат от непрекъснатото отлагане на модернизацията на българската авиация. Това коментира  Михаил Найденов, експерт по отбрана и сигурност и член на Атлантическия съвет, в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков. "Решението за модернизация на българската авиация трябва да носи на първо място сигурност на България, като членка на НАТО и част от Европейския съюз".

"На второ място решението е стратегическо. То произтича от членството в НАТО и в Европейския съюз. Решението трябва да се базира на адекватна оценка на рисковете и заплахите, пред които ние сме изправени и как в рамките на тези два съюза - НАТО и ЕС, ние можем най-добре да се защитим от предизвикателствата пред сигурността. При това трябва да се стремим да защитаваме не само себе си, но и да допринасяме за общата сигурност на нашите съюзници". 

На трето място, решението няма как да не бъде и чисто военно-техническо решение, допълни гостът. По думите му в тази си част то трябва да бъде оставено на експертите, които "да подберат най-добрия вид боен самолет според нашите възможности, който се предлага на пазара от нашите западни съюзници".

Колебанията, свързани със закупуването на самолети за българската авиация, съществуват отдавна, от повече от 15-20 години, каза още събеседникът. "Самолети трябваше да купуваме още 2005, но тогава избрахме да купуваме транспортна авиация. Този въпрос е дълго отлаган. Към момента за съжаление улавям някаква инертност в политическата класа и взимащите решения. Дано не се окажа прав. Дано проектът за нов тип боен самолет бъде придвижен възможно най-бързо и България да разполага с истински оперативно съвместими с НАТО способности за охрана на въздушното си пространство и за изпълнение на по-сложни мисии също".

Колко дълго можем да си позволим да поддържаме старата руска техника? Какви са разходите, които плащат напр. Балтийските държави всяка година за охрана на въздушното си пространство? Има ли почва да се мисли в посока Air Police?

Последни новини
Още от Светът е бизнес