Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Факторът Курц - как ще промени политиката на Австрия и Европейския съюз

Емил А. Георгиев в Светът е бизнес, 17.10.2017

Емил А. Георгиев, член на УС на Сдружение Либерални идеи за България и Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил А. Георгиев, член на УС на Сдружение Либерални идеи за България и Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По всяка вероятност коалиционна конфигурация, която до сега управляваше Австрия, ще се промени и Себастиан Курц ще управлява с небезизвестната популистка Партия на свободата. Това каза Емил А. Георгиев, член на УС на Сдружение "Либерални идеи за България и Европа", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Социологическо изследване, което излезе ден след изборите,  показва, че най-голяма подкрепа, 40%, получава точно такава черно-синя коалиция. Тоест - коалиция между Народната партия и Партията на свободата. По-малко от 20% получава досега управлявалата коалиция, а всички други варианти са с още по-ниска степен на одобрение".

"На първо място след изборите в Австрия застана младият, 31-годишен Себастиан Курц. Неговият слогън беше промяна и ще има промяна".

Австрия е едно много интересно изключение в Европа, каза гостът. "Тя много дълго е управлявана от голяма коалиция - от двете големи партии - християндемократи и социалдемократи, което от една страна е гарантирало стабилност. За това, леко шеговито, Австрия бива наричана "Остров на блажените". Но от друга страна това гарантира застой в определени теми. Причината е, че двете големи партии не могат да постигнат идеологическо споразумение по теми, като например накъде да върви икономиката (дали да се върви към по пазарен подход или да има повече държавно вмешателство в икономиката), същото е и в образованието, и в много други области". 

"Политическият живот в Австрия е много оперетен. На пръв поглед всичко е високопарно и много критично, но в крайна сметка политиците винаги успяват да се договорят и животът на хората да не се променя към по-лошо. важното е, че много бомбастичните послания и обещания, популистките, няма да могат да бъдат изпълнени, но да му мислят политиците, които ги отправят". 

Какво се случи през 2000 година, когато Австрия бе в изолация от ЕС? Какво ще се промени в Австрия в икономиката на държавата?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес