Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Крайно време е добавката за стаж да отпадне

Лидия Шулева, бивш вицепремиер, Светът е бизнес, 16.10.2017

Много остарели неща продължават да се отстояват и следва да бъдат преразгледани - неща, които са в Кодекса на труда още от 50-те години на миналия век. Това заяви Лидия Шулева, бивш вицепремиер, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ неща като задължителна добавка за стаж е безкрайна отживелица, при положение, че в момента всички съвременни фирми предлагат цялостни социални пакети на своите работещи.

„Проблемът е, че се създават излишни затруднения от калкулативен характер в предприятията, които искат да бъдат изрядни по отношение на документацията. Започват да правят най-различни сложни изчисления, за да влязат в този бюджет, който са определили за възнагражданието на съответната позиция. От това никой няма полза“.

Според нея парадоксалното е, че тези добавки са отпаднали за държавния сектор.

„Ако синдикатите бяха толкова силни, да бяха настоявали там, в държавния сектор да останат тези добавки. А не в частния, което е абсурдно“.

Именно затова Шулева смята, че е крайно време добавката за стаж да отпадне.

„Не прави чест на правителството, че не застава на страната на работодателите, а продължава да държи една просиндикална позиция по този въпрос“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес