Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Не се отчита точният брой туристи в България

Георги Николчев, БАСТ, Светът е бизнес, 13.10.2017

Има проблем с отчитането на точния брой туристи. Това каза председателят на Българската асоциация на собствениците в туризма Георги Николчев в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Броят се туристи, които са преминаващи или които идват за един ден. Не се броят само нощуващите туристи например. Така че има доста сериозно разминаване“.

По думите му отдавна не може да се намери точният начин на отчитане на хората, които нощуват.

„Това е най-вече защото не се въвежда система, наречена ST, която отчита всеки, който спи в място за настаняване – хотел, къща, и т.н“.

Николчев обясни, че срокът за въвеждане на тази система е бил до септември, но има някакво забавяне, което според него е нарочно.

„Определено сив сектор има в по-малките места за настаняване, семейни хотели, къщи за гости и т.н, където наистина има скриване на туристи“.

Той допълни, че съществуват и някои по-предприемчиви чужденци, които наемат апартаменти тук и настаняват туристи в тях. Съответно тези туристи също не се отчитат никъде.

„Така че с въвеждането на тази система ще има директна връзка с полиция и НАП и ще се обхване абсолютно всичко. Тогава вече ще имаме точна статистика колко човека са преспали, колко са нощувките, колко приходи ще влязат“.

Николчев каза още, че ST ще отчита и всеки потенциален терорист, който е настанен някъде, защото полицията веднага ще разбере за това. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес