Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Каталуния нарушава собственото си законодателство

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 11.10.2017

Подписването на декларация за независимост, без да се обяви всъщност независимост, е нарушение на приетото от Каталуния законодателство. Това коментира политологът Христо Панчугов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„В самия законопроект, който беше приет в началото на процеса на свикване на референдума от парламента на Каталуния, се казва, че до два дни след обявяването на резултатите от референдума, ако те са позитивни, парламентът трябва да приеме декларацията за независимост и да я обяви".

По думите му това е вторият незаконен акт, свързан с референдума, ако приемем,че обявяването на самия референдума е първият.

„Това поставя въпроса дали всичко, което се случи през последните няколко дни не е просто някакъв изключителен остър опит за оказване на натиск върху испанското правителство, без обществено одобрение“.

Според Панчугов истинските проблеми са стартирали преди няколко години, когато испанското правителство и съд са отменили някои от основните придобивки, които Каталуния е извоювала дотогава - да се приеме националността в рамките на Испания, да се говори официалния език и някои правомощия, свързани с фискалния резерв.

“Големият проблем е, че напрежението ескалира от самото начало на този референдум. То противопостави каталунското общество на две непримирими позиции”.

Политологът смята, че дори тези резултати да са валидни, което е под съмнение към този момент, те все пак не отразяват истинското състояние на общественото мнение в Каталуния. В този смисъл според него това се превръща все повече в инструмент за политически натиск.

Световни тенденции ли са причината за случващото се в Каталуния? 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес