Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Превръща ли се Кримският мост в проблем за Украйна

Юрий Корчевский и Константин Жиленко в Светът е бизнес, 05.10.2017

В Украйна разглеждаме въпроса с накърнена юрисдикцията на морското право на страната като експанзия от страна на Руската федерация към Украйна, която е независима държава. Разбира се, че това засяга не само интересите на Украйна, но и на ЕС като цяло. Това заявиха украйнските експерти Юрий Корчевский и Константин Жиленко в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Украйна цял живот, както в геополитически, така и в географски план, е служила като буфер между страните от Азия, континентална Русия и държавите от ЕС".

В последно се говори, че Русия игнорира правото на Украйна, да забрани официалното използване на пристанищата в полуостров Крим като Евпатория, Керч,Севастопол, Феодосия, и Ялта? Какво означава това? Какво става с украйнската пристанищна собственост, която сега се намира в ръцете на Русия? Какво е отношението на експертите към информацията, че Москва оказва натиск върху Украйна да не извършва икономически действия на газовото находище край Одеса? Какви са последиците от факта, че Русия блокира преминаването кораби към Азовско море, през Керченския пролив, а самата тя монтира плантажни платформи на това място? Какво се случва с украинските кораби, които Русия вече е регистрирала като своя собственост в Черно море? Русия е блокирала транзита за Украйна през Керченския пролив и започна незаконното изграждане на сухопътен мост. Как Украйна се отнася към тези действия? Какви са коментарите в експертната общност в Киев относно така наречения Кримски мост? Ще ограничи ли той правото на Украйна на използването на Азовско море?

Последни новини
Още от Светът е бизнес