Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Подписването на договора за добросъседство с Македония беше грешка

Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в СУ, Светът е бизнес, 05.10.2017

С подписването на договора за добросъседство с Република Македония фактически не изчистихме различията помежду си, а просто предоставихме на страната картбланш да се присъедини към ЕС и фактически да продължава политиката си, която водеше досега. Подписването на този договор беше грешка.

Това коментира в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков политологът и преподавател в Софийския университет Стойчо Стойчев.

„Когато трябва да се правят компромиси, то те трябва да се правят от двете страни. В случая единственият компромис, който беше направен, бе от страна на България – подписването на този документ, като се лиши от формалните си инструменти да оказва натиск по определени въпроси“, категоричен бе той.

„От македонска страна няма абсолютни никакви отстъпки. Да не говорим, че тези ангажименти, които бяха поети в рамките на това споразумение, много трудно биха могли да се изпълнят“, допълни събеседникът в предаването.

„След великата еуфория около подписването да сте чули нещо за въпросната междуведомствена експертна комисия? Тази комисия ще заседава ли скоро, в близките 5-10 години? А и дори да заседава, ще постигне ли някакъв резултат? Отсега мога да ви кажа, че тя ще прилича на една нормална анкетна комисия в българския парламент, която има за цел да замаже нещо, а не да разкрие факти“, каза Стойчев.

По думите на госта в студиото срещи като тази между премиера Борисов, тези на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както сръбския президент Александър Вучич е хубаво да се правят, но в последствие декларираните договорености не се реализират.

„България, Румъния и Гърция с готовност заявяват, че ще помагат на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, но не предприемат никакви стъпки по този въпрос“, посочи преподавателят в СУ.

В разговора също така бяха засегнати обстойно и въпросителните около казуса с Каталуния.

Последни новини
Още от Светът е бизнес