Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Референдумът в Каталуния не е незаконен

проф. д-р Росен Стоянов, политолог, Светът е бизнес, 04.10.2017

Референдумът в Каталуния не е незаконен, както Рахой обявява навсякъде в медиите – това е чисто политическо и пропагандно говорене. Така коментира кризата в Испания политологът от НБУ проф. д-р Росен Стоянов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Конституционният съд го е суспендирал. Засега го изследва и предстои да се изкаже като последна инстанция с най-тежка дума“.

По думите му важен нюанс от случващото се в Испания е, че Каталуния иска да бъде република, а не монархия.

„Референдумът е за независимост, но за република. А Испания е кралство. Тук имаме едно основно, генерално противоречие между короната и една много значима от икономически, социален и културен аспект област на Испания.  Тя не желае да бъде монархия, а не по принцип да остане под короната на Испания“.

Светът отдавна не е такъв, какъвто го познаваме, смята политологът.

„Предстои може би допълнително мотивирана патриотарска игра в отделни региони. За съжаление сме свидетели на сепаратистко движение в Стара Европа, която се обедини, отвори границите си и каза „всички сме едно“. Но явно държавите членки на тази Стара Европа не са урегулирали предварително всички вътрешни взаимоотношения“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес