Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ниски нива на иновации, но растящ износ на продукти с висока добавена стойност – защо?

Юлиан Войнов, финансист, Светът е бизнес, 03.10.2017

При много ниските нива на иновации и на инвестиции в иновации у нас няма как да очакваме бизнесът да произвежда продукти с висока добавена стойност. Но все пак през последните години износът на такива продукти расте.

Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков финансистът Юлиан Войнов.

„Трябва да се направи сериозна разбивка на въпроса защо този износ расте. Една от причините е сериозният ръст на производството във военно-промишления комплекс. Там ръстът на експорта е наистина сериозен, като дори надминава нивата от 1 млрд. лева", добави той. 

„Последните данни на статистиката показват, че по отношение на износа България постига много сериозни резултати, като надминава очакванията, заложени в основните правителствени документи. Но трябва да се проследи дали това не е конюнктура", посочи финансистът. 

„В момента България набляга върху износа на продукти с висока добавена стойност за сметка на такива с ниска добавена стойност като нефтопродукти, минерали, масла, полезни изкопаеми. Ако този тренд продължи, то тогава ще можем да говорим за едни сериозно структурно преобразуване на българската икономиката", коментира гостът в студиото. 

В разговора беше направена обстойна дисекция на факторите, влияещи върху българската икономика в светлината на резултатите от проучването на Световния икономически форум в Давос, който поставя страната ни на 49 място в света по конкурентоспособност.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес