Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българските въоръжени сили губят най-ценния си капитал – хората в отбраната

Михаил Найденов, експерт по отбрана и сигурност, Светът е бизнес, 02.10.2017

В системата за отбрана има един основен проблем - бавната, но сигурна деградация на отбранителните способности. Това е процес, който се развива от години и трябва да бъде преодолян. Така коментира темата за модернизация на българската армия експертът по отбрана и международна сигурност Михаил Найденов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Имам предвид не само амортизацията на оборудването. В момента българските въоръжени сили губят своя най-ценен капитал – хората в отбраната“.

По думите му само за две години от края на 2014 до края на 2016 свободните места са се удвоили - от 10% до 20%. 

„Причината за това е ниското заплащане на труда на хората в отбраната. Заплащанията не са актуализирани от години“.

Става въпрос и за условията на труд, и за техниката, и за перспективите за професионално развитие, смята Найденов.

„Заплаха сме си самите ние с нашето пренебрежително отношение към въоръжените сили от години наред – недофинансиране и нереализиране на модернизационните проекти. Трите вида въоръжени сили имат критична нужда от нови способности“.

Той посочи, че ако една програма за развитие на въоръжените сили не е осигурена с финансови ресурси, това е „чисто академично упражнение“, неизпълнението на което води до все повече проблеми и в един момент се стига до деградация на способностите.

„А ние трябваше отдавна да започнем да подменяме старата съветска техника, която продължава да изяжда ресурси, като дава много ниска възвръщаемост. Колкото повече отлагаме, толкова повече тя ще се превръща в пасив, който ще ни тежи“.

Експертът подчерта, че целият сектор „Сигурност“, част от който е и отбраната, трябва да бъде реформиран.

„Това ще стане чрез стратегически преглед на целия сектор за сигурност. Не може един компонент от този сектор – отбраната – да действа перфектно, ако цялата система за национална сигурност не бъде прегледана и реформирана“.

Той обясни, че в идеалния случай трябва да се преразгледат функции и структури, да няма дублирания и да се търси все повече координация и взаимодействие между институциите.

Според експерта активното гражданско общество може да излъчи тази промяна.

Надежден съюзник ли е България? Защо войните в бъдеще все повече ще бъдат необявявани?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес