Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България - вход за газ от Азербайджан за Балканите и ЦИЕ

Гюлмира Разаева в Светът е бизнес, 28.09.2017

България е стратегически партньор на Азербайджан и енергетиката играе много важна роля. Предвид бъдещото ни сътрудничество в сферата на енергетиката смятаме България, не само като газов пазар, но и за вход към Балканите и към други страни в Централна и Източна Европа. Това каза водещият енергиен анализатор от Центъра за стратегически изследвания на президента на Република Азербайджан Гюлмира Разаева в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. 

"В бъдеще България ще има все по-важна роля за Азербайджан и за консорциумите, които разработват енергийни проекти в нашия регион". 

Енергийните взаимоотношения между Баку и София са на много високо ниво, защото имаме общи газови проекти, подчерта събеседничката. "Стратегическото партньорство, което имаме, започна през 2015, когато президентът на Азербайджан посети България и по време на това посещение бе подписано споразумение за стратегическо партньорство между двете страни. Това е единствената страна в региона, с която имаме такова стратегическо партньорство".

Йонийско-адриатическият газопровод е важен за Азербайджан, защото през него се осигурява нова възможност за снабдяването с газ на Югоизточна Европа, подчерта още събеседничката. По думите й инициативата "Три морета" също е от ключово значение за енергийната сигурност на Източна Европа. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес