Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Художествената литература изживява ренесанс

Елизабет Костова в Светът е бизнес, 27.09.2017

Елизабет Костова, писател от САЩ, автор на Земя на сенки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елизабет Костова, писател от САЩ, автор на Земя на сенки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Литературата, особено художествената, изживява ренесанс. Това важи, както за България, така и за англоезичния свят. Наистина е вълнуващо. Това каза Елизабет Костова, писател от САЩ, автор на "Земя на сенки", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.  

"Дълго време хората казваха, че романът е мъртъв. На всеки 30 години се говори за това, че романът е мъртъв, а после той се завръща или просто никога не си е тръгвал. В САЩ сега четем художествена литература повече от когато и да е било, а това е нещо интересно в ерата на интернет".

Тук, в България, буквално се случва ренесанс, свързан с наличието на много писатели, които пишат, не само за съвременна България, но и за скорошното минало, за 19-ти век, каза събеседничката. "Наистина е удивително. Мисля, че сега е много вълнуващ период да бъдеш, както писател, така и читател".

"Мисля, че сегашното поколение в тийнейджърската възраст и малко след нея са изключително креативни. И голяма част от това творчество не е задължително е свързана с традиционното писане. Те правят свои филми, разказват за животите си в социалните мрежи. А  всичко това може да бъде насочено и към традиционното писане. Това е едно много съзидателно поколение и в много отношения те са много по-ангажирани с целия свят, отколкото моето поколение бе някога. Те наистина са граждани на света. Това е една специална гледна точка, която до сега не е съществувала. Така че ми е много любопитно да видя какви романи ще напише това по-младо поколение, когато стане на 40 или 50 години като мен и са в разцвета на кариерите си. Защото мисля, че форматът им може да се различава с много от това, което познаваме. Но смятам, че креативността ще бъде също толкова силна".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес