Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Референдумът в Иракски Кюрдистан е лост за преговори

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 25.09.2017

Референдумът в Иракски Кюрдистан ще бъде използван като лост и натиск в едни дълги, сложни преговори за независимостта на Кюрдистан. Това коментира политологът Христо Анастасов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Най-ясната заявка за независимост е хомогенна армия с национално чувство, господстващо в обществото, което защитава границите на тази автономия“.

По думите му лидерът Масуд Барзани би предпочел да стигне до тази независимост чрез преговори, а не чрез изненадващ удар.

„Не бива да очакваме утре Барзани да обяви независимост. Тепърва ще се водят преговори“.

Политологът посочи, че управляващите в Анкара трудно биха приели каквото и да е кюрдска държава в съседство, а Иран също е „крайно нервен“ по това отношение.

„Ирак няма голяма способност да реагира. Имайки предвид, че ако не беше същият този Иракски Кюрдистан с войските си, ИДИЛ щеше да стигне до кой знае къде“.

Анастасов подчерта, че общество, което може да извади такава въоръжена сила, която да удържи, когато всичко наоколо рухва, е много ясна заявка, водеща директно към независимост - със или без референдум.

Какво показват резултатите от изборите в Германия? Доволни ли са германците от икономическата политика на страната?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес