Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сигурността в Черноморския регион и напрежението около Украйна

Пламен Димитров в Светът е бизнес, 22.09.2017

Сериозната военна сила, която може да противостои на Русия в Черномоския регион е НАТО, но тук има една особеност, че на Черно море е Турция. Това каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.  Тя е член на НАТО, но в много случаи политиката й се разминава с тази на Алианса. "Сигурно е, например, че Турция няма да влезе в конфликт с Русия, за да защити Украйна или Грузия". 

"Може би НАТО трябва да гледа на сигурността в Черноморския регион, изключвайки Турция". 

Тече процес на украинизация на Украйна. "Русия е виждана като най-голяма пречка. В рамките на този процес е и новият закон за образованието, който приоритизира украинският език, обясни гостът. По думите му покрай този процес са засегнати и други национални общности и малцинства - българското, румънското и унгарското". 

Стандартът на живот в Украйна се е влошил, откакто започна конфликтът в Донбас. Икономиката на Украйна не се развива добре. Самата Одеса изглежда по-зле, но вече има сигнали за затихване на конфликта и възстановяване на икономиката, но украинската икономика е в процес на преориентиране - от Русия към Европа, подчерта гостът. 

Може ли да се случи т. нар. "Армекзит" - излизане на Армения от Евразийския икономически съюз? Как в Украйна се гледа на възможността на българската диаспора да се работи в България? Романтична илюзия ли е, че ще българите в Украйна ще дойдат да работят в България? Прости ли се Русия с илюзиите, че ще има влияние върху цяла Украйна? 

Последни новини
Още от Светът е бизнес