Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Общите интереси на Азия и Европа в новия Път на коприната

Махир Хумбатов, Център за стратегически изследвания при президента на Азербайджан, Светът е бизнес, 20.09.2017

Ако 10 влака тръгнат от Китай към Европа, и всичките са пълни догоре, то по обратния път само 5 или 6 влака ще бъдат изпълнени, връщайки се към Китай. Така че Европа би трябвало да има интерес в търговията с Китай и други азиатски страни. Това каза Махир Хумбатов от Центъра за стратегически изследвания при президента на Азербайджан във връзка с инициативата „Един пояс, един път“ в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Гостът бе у нас по покана на Дипломатическия институт при МвнР.

„Китай вижда достъпа до по-развитите европейските страни като почти невъзможен без достъпа до страните от Черноморския регион. Това е по-скоро политически и мениджърски подход“.

По думите му не става дума само за транспорт на продукти от Китай към европейските страни, но и за създаване на специални икономически зони, технопаркове, индустриални зони, инициативи, свързани с търговията - сглобяване, репакетиране и други дейности, свързани с производството, които могат да бъдат извършени на път към Европа.

„Има слухове, че инициативата е нещо подобно на плана „Маршал“. Има някои прилики, но има и разлики“.

Хумбатов обясни, че Китай подхожда към тази инициатива, насочвайки се към развитието на съседните си страни, както и на тези, които са членове на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции.

„Също така от културна гледна точка може да сравним Китай преди 10-15 години и сега. В момента Китай се стреми към много по-отворен стил на дипломация“.

Той добави още, че в никакъв случай не може да се каже, че Русия е изолирана от тази инициатива, защото като цяло тя има много по-мащабни инициативи.

„Тук става въпрос за сътрудничество, а не за състезание“.

Какви са конкретните проекти, свързани с реализирането на тази инициатива? Каква е ролята на Кавказ в новия "Път на коприната"?

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес