Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Накъде тръгват отношенията между ЕС и Русия

Тони ван дер Тогт, Clingendael, Светът е бизнес, 18.09.2017

Докато кризата в Украйна не бъде решена, проблемите между ЕС и Русия могат да се задълбочат. Има възможност да бъдат възложени още санкции, ако ситуацията се влоши. Това коментира старшият анализатор в Холандския институт за международни отношения Сlingendael и бивш високопоставен дипломат в Русия Тони ван дер Тогт в ефира на "Светът е бизнес" с Николай Кръстев. 

"От европейска страна се изчаква Руската федерация да изпълни своите задължения по споразумението на Минск. Ако това не се случи, а то няма да се случи поне до изборите в Германия или президентските избори в Русия, ще има противопоставяне без ясна посока. Има диалог, но той не предвижва отношенията напред", коментира той. 

По думите му елементът, който допълнително затруднява ситуацията е, че политиката на САЩ не е ясна нито за Европа, нито за Русия. Докато няма един по-стратегически подход от страна на Вашингтон, ЕС трудно ще намери допирни точки с Русия", поясни Тогт. 

Инициативата Москва да внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция за изпращането на миротворческа мисия в Донбас е отчасти реакция на украинската идея за подобна миротворческа мисия, коментира още той.

"Ако има такива намеси по цялата фронтова линия, то това би могло да помогне и само по този начин може примирието да е ефективно", коментира старши анализаторът. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес