Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Интеграция не означава унификация

Здравко Попов, дипломат, Светът е бизнес, 18.09.2017

Брекзит ще се почувства по-драматично в Европа, отколкото във Великобритания. Тя има твърде много компенсаторни механизми в глобалния свят, които Европа няма. Това коментира дипломатът Здравко Попов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Тя все пак е страна, която има глобален статут, не е просто страна от типа на Австрия. Тя носи в себе си глобалния потенциал, който при всички случаи ще участва при дефектите и проблемите, които ще възникнат от този развод с ЕС“.

По думите му независимо от това, че европейските страни споделят някакви общи ценности и принципи, всъщност истинската характеристика на Европа е в това тя да бъде разнолика, разнопосочна и дори противоречива.

„Мисля, че за първи път беше признато нещо много важно чрез доклада на Юнкер, а именно това, че Европа е всъщност по-скоро разнообразие, отколкото еднообразие“.

Следователно според Попов големият въпрос, който виси в момента във всички страни членки и най-вече в Брюксел, е какво значи терминът „интеграция“.

„Интеграция не означава това, което ние някак наивно си мислехме, че е вид унификация. И че това, че ще има някакви общи юридически унифицирани правила, по които ще живеем, следва, че целият ни живот ще бъде унифициран и интересите ни ще бъдат унифицирани“.

Дипломатът смята, че тази ситуация води към някакъв своеобразен утопически модел за съществуването на ЕС.

„Мисля, че този доклад би могъл да бъде характеризиран като опит да се върнем към реалността и да видим, че и позицията на Орбан е Европа, и позицията на Макрон е Европа, и позицията на Меркел е Европа, и позицията на Ципрас е Европа“.

Той добави още, че проблемът не е в това да се унифицира реалността, наречена ЕС. Според него трябва да се потърсят отговори на въпросите как може да се управляват разнообразие, разнопосочни интереси и различни позиции. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес