Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Търговията между България и Грузия – неразработено находище с огромен потенциал

Виктор Долидзе, министър на европейските и евроатлантическите отношения на Грузия, Светът е бизнес, 15.09.2017

Смятам, че можем да наречем отношенията между България и Грузия стратегическо партньорство. На двустранно и многостранно ниво.

Това заяви в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“ министърът на европейските и евроатлантическите отношения на Грузия Виктор Долидзе.

„Проведохме важни срещи с членове на изпълнителната власт като външния ви министър госпожа Захариева. Аз ценя високо нейните действия в подкрепа на грузинците в европейската и евроатлантическата сфера. Това са приоритети за Грузия не само по отношение на външната политика и сигурността, но и това, което върху което работим всеки ден в страната“, каза още той.

Очакванията на официално Тбилиси от предстоящото европредседателство на България

„Очакваме повече подкрепа. Мисля, че сме късметлии. Защото днес това е Естония, а утре ще бъде България. Две страни, които оказват огромна подкрепа не само на грузинската териториална цялост, но и на стремежа ни към европейските и северноатлантически структури. Затова смятам, че сме късметлии. Сега трябва да определим реалистични цели за бъдещето – трябва да знаем къде отиваме, за да получим истинска подкрепа", добави Долидзе.

„Аз бих предпочел три основните елемента – първият е политическа подкрепа, защото грузинците имат нужда от политически послания от Европейския съюз. Другото е незаменимата подкрепа в образованието и инфраструктурните проекти. И последно, но не по важност – сигурността“, посочи грузинският министър.

„Трябва да увеличим вноса и износа между двете страни, както от българска, така и от грузинска страна. Надявам се икономически екипи да работят по-усилено в тази насока и съм сигурен, че има огромен потенциал за инвестиции между двете държави“, каза още той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес