Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Юнкер отправи призив към страните от ЕС, които спъват приема на България в Шенген

Огнян Златев в Светът е бизнес, 14.09.2017

Не е нещо ново изявената подкрепа за приемане на България в Шенген, изразена по време на годишния доклад на Жан Клод Юнкер за състоянието на ЕС. Това каза Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Европейската комисия и специално председателят Жан Клод Юнкер не веднъж са заявявали, че от гледна точка на ЕК България и Румъния са изпълнили всички формални, технически критерии за членство в Шенгенското пространство. Това бе един негов силен призив по-скоро към правителствата на някои членки на ЕС, които все още имат някакво специално отношение за това да блокират за момента членството на България".

Има опити да се обвърже членството на двете страни в Шенген с напредъка в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, но позицията на ЕК е, че на базата на критериите за приемане на всички останали страни членки на ЕС, България и Румъния вече са се справили с тези изисквания. 

Кога и как предстои влизането на България в монетарния съюз? По-силен ли е сега Европейския съюз след посланията на Brexit? Какво вещаят за Европа петте сценария на Бялата книга?

Последни новини
Още от Светът е бизнес