Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Мюсюлманите - сериозна политическа сила в руското общество

Денис Соколов, изследователски неправителствен център RAMCOM - Москва, в Светът е бизнес, 13.09.2017

Мюсюлманите в руското общество започват да говорят и се оказват сериозна политическа сила. Това не е новина за тези, които се занимават с изследването на този въпрос през последните десетина години. Това каза Денис Соколов от RAMCOM, изследователски неправителствен център в Москва, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

Няма изненада в протестите на руските мюсюлмани пред посолството на Мианмар в Москва, а след това и в град Грозни, Чечения, защото в град Грозни вече имаше протести в защита на мюсюлманските ценности и това беше по повод публикацията на парижкото издание „Шарли ебдо“, каза Соколов. 

От една страна това представлява добър мобилизиращ ресурс, а от друга страна е достатъчно безопасно, защото се отклонява вниманието на руските мюсюлмани от острите им проблем, обясни събеседникът. "В крайна сметка това представлява игра на друг терен, която не включва ангажирането им по други проблематични въпроси, като Сирия или ставащото в Кавказ.

Кой е човекът, заради който се случва мобилизацията на руските мюсюлмани? Превръща ли се това в "политическа задача"? Кой се превръща в лидер на руските мюсюлмани? Защо се налага като такъв и защо обществото има нужда от такава фигура? Как може да се тълкува реакцията на Владимир Путин? Кой е водещият мюсюлмански център в Русия - около Кадиров или в Татаристан?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес