Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Трябва да има обществена нетърпимост към некоректни работодатели

Мая Манолова, омбудсман, Светът е бизнес, 12.09.2017

Трябва да има непримиримост, нетърпимост, споделен гняв срещу некоректни и безобразни работодатели. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в интервю на Калина Донкова за предаването „Светът е бизнес“.

„Трябва да има обществена нетърпимост към такива работодатели, да е ясно, че това е срамно поведение и че то се осъжда от обществото“.

Омбудсманът обясни, че от началото на годината институцията е залята с жалби на граждани срещу некоректни и нагли работодатели. Затова, че не могат да си получат заработените заплати, нямат социални осигуровки, не получават обезщетения, работят при тежки условия за малко пари, които накрая не им се изплащат.

„475 са жалбите от началото на годината, от които над 30 колективни. Това беше сигнална лампа, че има много сериозен проблем с неплащането на заплати“.

Манолова каза още, че след множество проведени срещи с хора, които чакат заплатите си от месеци и години, са били изработени законодателни промени, които е внесла в парламента заедно с КНСБ в първия работен ден на сегашното Народно събрание. Парламентът обаче вместо да се заеме с обсъждането на тези законодателни промени, е създал парламентарна комисия, която да прави разследване – има ли неплатени заплати и какви са причините за това.

„И така в безплодни заседания беше пропиляна цялата първа парламентарна сесия на този парламент“.

По думите ѝ в крайна сметка депутатите внесли само малка част от направените предложенията и те били приети на първо четене, защото имало консенус между парламентарните групи.

„В момента процедурата е предложение между първо и второ четене. Това ,което правим в момента е да убеждаваме депутатите да внесат и тези предложения, които не внесоха от първоначалния пакет“.

Тя смята, че именно тези предложения ще променят реално ситуацията и ще решат проблема на хората, които са жертви на некоректни работодатели.

„Винаги съм разглеждала финансовата стабилност като стабилност на семействата. Няма как да има стабилна държава, стабилна икономика и стабилни финанси с абсолютно нестабилни семейни бюджети“.

Кои са направените предложения? 

Последни новини
Още от Светът е бизнес