Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

КНДР е маргинален фактор в международните отношения и не би започнала война

Доц. Румен Кънчев, бивш министър на отбраната, Светът е бизнес, 11.09.2017

Към настоящия момент Северна Корея не е в състояние и не би започнала военна операция. Все още тя не е достатъчно силна, за да бъде значим фактор в международните отношения.

Това заяви в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев специалистът по международна сигурност и бивш зам.-министър на отбраната доц. Румен Кънчев.

„КНДР в продължение на 50-60 години си поставя една единствена стратегическа цел – да фокусира цялата нация, целия държавен капацитет, не върху изграждане на икономиката, на селското стопанство, не върху експлоатацията и търговията на природните ресурси, а върху развитието на въоръжените си сили, а в по-ново време в ракетно ядрените си сили“, каза още госта в студиото.

„Какво стои в ядрото на тази стратегия? Севернокорейските лидери – дядото Ким Ир Сен, бащата Ким Чен Ир и внукът Ким Чен Ун смятат, че изработвайки един инструмент като ядрената програма, те могат да постигнат политическите си цели. Именно това е целта на севернокорейската ядрена програма“, посочи доц. Кънчев.

Реалистично ли е в бъдеще Северна Корея да бъде призната за глобална ядрена сила?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес