Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Причините за силното руско влияние в България

Марк Галеоти, старши анализатор в Европейския съвет за външна политика, Светът е бизнес, 08.09.2017

Проблемът с руското влияние в България се крие, от една страна, в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада „Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

„Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз“, посочи събеседникът в предаването.

„Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направи впечатление на многото улици с имена на руски царски генерали, на многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка“, добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние? „На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон в както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС“, каза още Галеоти.

„Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия“, посочи той.

 


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес