Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Конфликтът Варшава-Брюксел – изкуствен сблъсък, дело на вътрешнополитически фактори

Боян Станиславски, журналист от полски произход, Светът е бизнес, 08.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напрежението между Полша и Брюксел не би трябвало да се случва. Управляващите в Полша, макар и да са доста различни от „мейнстрийм“ партиите в другите европейски държави, никога не са били антиевропейска партия, никога не са били дори и евроскептична партия. Този конфликт е до известна степен изкуствен и се дължи на динамиката на върешнополитическия процес в Полша.

Това каза в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев журналистът от полски произход, живеещ във Варшава, Боян Станиславски.

„Управляващата фундаменталистка десница фактически управлява, от една страна, стремейки се към подмяна на елита, а, от друга, цели да държи обществото постоянен стрес и напрежение чрез всевъзможна бомбастика“, добави госта с предаването.

„Целта е този конфликт между Полша и европейските центрове, било то Париж, било то Брюксел, е да се създаде впечатлението, че Полша е една обсадена държава, която те управляващите постоянно трябва да защитават“, посочи той.

„Това е само част от цялата тази схема. Имаме много други клишета като това за Смоленск (самолетната катастрофа през 2010 до руския град Смоленск, при която загина полският президент Лех Качински – бел.ред.), наскоро бяха поискани и репарации от Германия“, допълни Станиславски.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес