Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Подобрява ли се бизнес средата в България

Таня и Георги Йоневски, „Техно-Йота 2001“, Светът е бизнес, 07.09.2017

Бизнес средата в България се подобрява, фирмите са все по-коректни и в един момент бихме могли да постигнем едно добро западно равнище. Това каза Георги Йоневски от „Техно-Йота 2001“ в интерю на бизнес редактора Таня Харизанова за предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Откъм оборудване сме на много добро ниво. С програмите, които се предлагат, нашите машини и съоръжения, както и тези на други колеги от бранша, са дори на по-високо ниво от средноевропейското“, каза още той.

По думите му това е благодарение най-вече на европейските програми, защото това са много сериозни инвестиции. Той допълни, че не нарича конкуренцията конкуренция, а колеги от бранша.

„Заради спецификата на нашата дейност, всеки може да намери своята ниша, разнообразието е огромно и нямаме проблеми с конкуренция. По-скоро си помагаме с колегите, когато имаме нужда“.

Що се отнася до конкуренцията на европейския пазар, Йоневски посочи, че отново има диференциация.

„В европейските фирми цените са доста по-високи. Там са се специализирали във високотехнологични изделия, които са завършени. Докато на нашия пазар ние имаме доста по-опростени изделия, които съответно влизат в крайни, по-сложни изделия и не се оплакваме от търсене. Така че има отново място за всеки“, обясни той.

Таня Йоневска, също от „Техно-Йота 2001“, посочи като предизвикателство задържането на качествени и професионални служители. Тя сподели, че в последно време се е увеличило текучеството във фирмата им.

„Примерите за работа в чуждестранните компании няма как да не достигнат и да не се видят и от нашите служители. Хората по един или друг начин разбират, че трябва да се движат в правилното русло“.

Според нея основното, което спомага за дългосрочно партньорство и сработване с чуждестранните партньори е изпълняване изискването за добра цена, добро качество и срок на изпълнение.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес