Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Дроновете – новият хит в селскостопанското застраховане

Александър Цветков и Никола Грозданов от Skyglyph и Александър Папазов от ДЗИ, Светът е бизнес, 06.09.2017

Чрез изкуствен интелект, чрез machine learning дроновете се научават да разпознават къде има или няма щети, като могат да се използват за разрешавана на застрахователни проблеми, по-конкретно при земеделското застраховане.

Това каза в интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова Александър Цветков, директор „Бизнес развитие“ в компанията за дронове Skyglyph. В разговора, излъчен в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев взеха участие и Никола Грозданов, оператор на дрон в компанията, и Александър Папазов, мениджър „Методология и анализи“ в ДЗИ.

„Когато някой фермер получи щети от градушка например и е застраховал посевите си, той се обажда на застрахователя си, за да бъдат оценени щетите. Когато има засети хиляди декари, 20-30 хил. декара да кажем, е много трудно застрахователят да оцени щетите. А дроновете заснемат всичко и прави анализ, който е доказателство пред застрахователя“, допълни Цветков.

„Ние от ДЗИ имаме имидж на иновативна компания и се радваме, че Skyglyph се свързаха с нас. Тези технологии са изключително полезни, тъй като един физически оглед на земя от хиляди декари е изключително трудноизпълним за нашите експерти. А с дрон това става изключително бързо – за няколко часа“, каза на свой ред Александър Папазов.

„Решаваме няколко проблема, които досега са имали застрахователите. Един от основните такива са, че фермерите ги водят на ниви, които не са били застраховани. С помощта на дрон и GPS кординати локализираме полето и сме сигурни, че сме на точното място“, поясни пък операторът на дрон Никола Грозданов.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес