Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Номинацията на БПЦ за Нобелова награда е от името на спасените евреи

Доц. Костадин Нушев, преподавател в СУ, Светът е бизнес, 06.09.2017

Номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е добър повод за всички нас като българи да осмислим тези събития и да оценим мястото и ролята на България и на българската църква. Това коментира църковният анализатор и преподавател от Богословския факултет в СУ доц. Костадин Нушев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Тази номинация е от името на потомците на спасените в България евреи, които сами са стигнали до това съзнание и извод. Защото българската църква по време на Втората световна война се явява една от малкото институции в Европа, която остава незасегната от цялата растистка идеология“.

Нушев обясни, че цялата еврейска общност, не само в Европа, но и по света, е изключително ангажирана с въпросите за Холокоста, за това да се изследват въпросите на тази историческа памет, да се познават и да се разкриват детайлите.

По думите му на много места в Европа е имало християнски църкви, но много малко свещеници и духовници са имали куража, който са имали представителите на българската църква. Те са действали институционално, като едно единно цяло, а не като отделни личности.

„Много често самите изследователи от еврейската общност са тези, които изследвайки архивите, стигат до разбирането, че българската църква е носител на нещо, признато след Втората световна война като хуманизъм и защита на човешките права“.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес