Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Гръбнакът на ИДИЛ донякъде е вече прекършен

Мажд Алгафари, геополитически анализатор, Светът е бизнес, 05.09.2017

Стабилизирането на Ирак е невъзможно. Страната е в такова положение от 2003, откакто САЩ нахлуха там безпричинно. Това коментира геополитическият анализатор Мажд Алгафари в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Целта на САЩ е да се създаде една държава – Кюрдистан. Тя ще обхване територии от Сирия, Ирак, Турция и евентуално части от Иран“.

По думите му ако Кюрдистан не успее да обхване части от Иран, ще има повод Турция, Сирия и Ирак, отново с помощта на САЩ да ударят Иран, или поне да имат влияние върху него.

Що се отнася до ИДИЛ, Алгафари коментира, че гръбнакът на ИДИЛ до някакава степен вече е прекършен, но също тока посочи, че това е част от сценарий.

„Да, в началото на САЩ им трябваше слаба групировка, туко-що зародила се, която да достигне своя връх, след това лека-полека да спадне, и накрая да я махнат. Трябваше им „боец“, който да се бори вместо тях на територията на Ирак и на Сирия“.

Анализаторът смята, че това, което се случва в Ирак с ИДИЛ е почти краят на групировката.

„Ще останат някакви членове, заклети към тази кауза, но те няма да могат да продължат самостоятелно, тъй като ще трябва да купуват оръжие наистина от черния пазар Тоест ще останат, докато самите те съвсем не се разпаднат“. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес