Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Вездесъщата сила на комерсиализацията вече засяга и руското кино

Валерий Гришко, руски актьор и режисьор, Светът е бизнес, 01.09.2017

Проблемите в руското кино са общи с тези в другите държави и те определят в голяма степен направлението на съвременната кинематография. И тук основата е търговското начало и много, много често се сблъскваш с това, че режисьорът иска едно, а продуцентът желае друго.

Това коментира в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“, известният руски актьор и режисьор Валерий Гришко.

„Само малък брой режисьори имат пълната свобода да правят това което искат. Такъв е например Звягинцев, при когото участвах във филма „Левиатан“ и, разбира се, Никита Михалков. Те обаче са и продуценти на своите филми и затова командват всички на снимачната площадка“, каза още той.

„Според мен големият проблем, е че твърде много се снима кино, където целта е само една да се получат колкото се може повече пари от това“, споделя Гришко.

„Днес се произвеждат повече филми не заради някакви високи духовни цели, свързани с изследването на човешките отношения, а с цел да има екшън, да има някой, който убива и когото гонят.  Също така се правят криминални филми, както и такива за разследване и фантастика. Дори и историческите филми се снимат в такъв холивудски маниер и встрани от историческата истина, а това е жалко", добави режисьора.

По думите на Гришко темата за историята е доста интересна и често засягана в руската кинематография, но често е политически обвързана. „Едно е, когато става дума за историческото кино, и съвсем различно е ,когато става дума за това, че хората прескачат историята и представят историческите образи, както днес е необходимо. Това на мен не ми харесва", посочи той. 

В продължението на разговора бе поставен обстоен акцент върху текущото състояние на руското кино, коментирана бе и темата за пропагандата чрез изкуството, като не бяха подминати и въпросите около скорошния арест на режисьора Кирил Серебреников , обвинен в „мошеничество в особено крупни размери“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес