Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Здравната реформа у нас - възможна ли е

Д-р Веселин Милков в Светът е бизнес, 31.08.2017

Д-р Веселин Милков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Веселин Милков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което видях в българското здравеопазване след завръщането ми в България ме шокира и продължава да ме шокира. Това каза д-р Веселин Милков, нефролог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Нашето здравеопазване сериозно изостава в контекста на европейското и световно здравеопазване".

"В доболничната помощ или т. нар. общопрактикуващи лекари има добри лекари и те работят много съвестно, въпреки че към тях има много критики. Има много бумащина, което за всички е прекалено ясно. Но проблемът е, че те се затворят в кабинетите между девет и шест вечерта. След това оставят болните на няколко центъра за спешна помощ (говоря за София). Там те могат да отидат и да получат медицинска помощ след стандартното работно време. Това като идея е замислено добре, но като практика се реализира много зле".

Здравните пътеки не работят, въпреки че са в основата на здравната реформа в България през последните 15-20 години. В Ирландия, както и в Южна Африка, когато пациент постъпи в болнично заведение, се лекува според правилата на медицина и не се интересуват точно колко пари ще получат за тази или за друга манипулация, защото техните финанси идват по друг начин, независимо дали са държавни или частни заведения, подчерта гостът. "Финансирането е поставено на друга база".

Как здравната система в Ирландия осигурява непрекъсната медицинска помощ? Изопачават ли се епикризите на пациентите в България, за да може болния да получи нужното лечение, а болницата да оцелее?

Последни новини
Още от Светът е бизнес