Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Изгуби ли руското кино своя чар или получи нови възможности

Елена Панова и Дмитрий Грошев, руски филмови актьори, в Светът е бизнес, 30.08.2017

Кинопазарът определя и производството на филми. Не става дума за подражаване на Холивуд, но там се правят филми, които са близки, както по качество, така и по съдържание до руските. Това каза Дмитрий Грошев, руски филмов актьор, в отговор на въпроса накъде върви руското кино и дали отразява процесите в руското общество. Грошев гостува, заедно с руската актриса Елена Панова, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев, по повод провеждащия се в България Фестивал на руското кино. 

"Нелепо е да се говори, че днес Холивуд не заема водещо място, но в същото време в Русия има голямо количество кино-експерименти - артхаус кино, документално, но също и мултипликационно. Тези филми обаче нямат нямат тази популярност като останалите филми, които са заснети в Холивуд. За това казвам, че става дума за пазар и за финансирането на подобни проекти".

Според актьора артхаус киното "има своята ниша в зависимост от това колко зрители се интересуват от тези филми". "Защото има поп-култура в съвременното общество и тук възниква въпросът дали трябва да се развива тя". 

Русия има опит да се закрепи тенденцията в посока на мейнстрийма на утвърждаването на зрелищното, масовото кино, каза от своя страна Елена Панова. "Индустрията в сферата на киното работи в тази посока. Тази ниша е много важна, защото така се развива авторското кино".

"Киното днес е разнообразно и в него има много възможности, мисли и идеи за неговото развитие. За съжаление талантливи хора и творци не могат да получат финансиране на своите проекти и да ги реализират".

По думите на Панова киноиндустрията в Русия започва да се развива в тази посока, но "няма никаква стабилност". Но все пак "време в Русия просветват звезди и могат да се видят действително интересни филми".

Последни новини
Още от Светът е бизнес