Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Макрон: Омръзна ми Франция да е отчаяна и да живее само със спомени

Венелин Митев в Светът е бизнес, 25.08.2017

В България не знаем почти нищо за новия президент на Франция, а и в самата Франция той допреди малко повече от година бе сравнително неизвестен. Това каза преводачът на книгата на френския президент Еманюел Макрон "Революция Битката ни за Франция" Венелин Митев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Книгата излиза няколко месеца преди президент. Преди това той е бил много малко време министър на икономиката, бил е в банката на Ротшилд. И това е неговата биография. Тази книга е програмна и го изстреля на върха. До тогава той бе абсолютно неизвестен. Не бе създал още движението си "Напред" и спечели много привърженици, и на президентските, и на парламентарните избори. Той спечели и сега може да управлява Франция и да направи революцията, за която говори в тази книга".

Макрон е една изключително интересна личност, която рязко се откроява от всички останали, каза гостът. "Да не говорим, че той е най-младият държавен глава след Наполеон и че така, както излага позициите си в книгата, той има намерение да възвърне величието на Франция. Онова величие, което тя имаше при генерал Дьо Гол и след това донякъде при Жискар д'Естен и Жак Ширак. След това започна един упадък". 

"Той говори - омръзна ми да гледам една отчаяна Франция, която живее само със спомените си от миналото, която лежи на старите си лаври. Амбицията му е да направи революция".

Как вижда Макрон "голямата френска уникалност"? 

Последни новини
Още от Светът е бизнес