Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Целта на Кремъл е унищожение на украинската държава

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи, Светът е бизнес, 24.08.2017

Н. пр. Микола Балтажи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. пр. Микола Балтажи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руската федерация дефакто не признава независимостта на Украйна. Оттук тръгват проблемите. Държава, която е подписала редица двустранни споразумения, най-вече Големия договор (Договора за дружба, сътрудничество и партньорство Русия-Украйна – бел.ред.), фактически се отказа от тях и стигна до военна агресия чрез анексирането на Крим и вкарването на Донбас във война.

Това каза в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев посланикът на Украйна у нас Н. пр. Микола Балтажи. Дипломатът е гост на Bloomberg TV Bulgaria в светлината на днешния национален празник на Украйна – денят на нейната независимост от Съветския съюз.

По думите на украинския посланик ескалацията на напрежението в Донбас е израз на усилията на Кремъл именно в тази посока – подкопаване на суверенитета на Украйна. „Руската федерация дефакто има реално военно присъствие в Донбас. Това го потвърждава не само Украйна със статистика и документи, това бива казано и от ОССЕ, НАТО, редица други държави. Това го знаят всички, но то не бива признавано от Руската федерация. Тя отрича присъствието си там. Но вместо тя да търси пътища към мирно разрешаване на ситуацията, което искат украинците, се водят военни действия и се държи в напрежение целия регион“, каза още Балтажи.

Целта е да се дестабилизира цяла Украйна. Програма максимум е да се унищожи украинската държава, а програма минимум е да ни държат в напрежение и да дърпат конците чрез своите военни формирования, създадени в Донбас, опитвайки се да ни спънат по пътя на евроатлантическата интеграция“, каза дипломатът.

В разговора бе направена обстойна дисекция по темата, както и бяха обсъдени пространно двустранните отношения между Украйна и България. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес