Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

IFI: Железопътният пазар в България има голям потенциал за развитие

Ивано Лавина, президент на IFI, в Светът е бизнес, 24.08.2017

Ивано Лавина, президент на италианската компания Iniziative Ferroviarie Italiane. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивано Лавина, президент на италианската компания Iniziative Ferroviarie Italiane. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Железопътният пазар в България има голям потенциал за развитие - един стратегически пазар, който се намира в сърцето на Европа. Ще бъде и по средата на новия път на коприната. Това каза Ивано Лавина, президент на италианската компания Iniziative Ferroviarie Italiane (IFI), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

    "Бъдещето на транспорта е в железопътния транспорт. Всички ние сме фокусирани върху това да запазим природата и транспортирането на товари и хора чрез железопътния превоз е най-щадящо за природата. За това този пазар ще се развие в България. Ние разполагаме с технологии и познание и можем да си сътрудничим с компания, която вече е тук и да си сътрудничим, за да предоставим най-добрата възможна услуга за българския железопътен пазар".

На въпроса на какво се базира мнението на госта, че българският железопътен транспорт ще расте, гостът каза: "Заради стратегическото разположение на първо място. Два нови коридора ще пресичат България. Не е достатъчно да имате влакове, важно е да се разполага и с организация на управлението на тези влакове".

Относно бъдещето на железопътния транспорт в Европа, предвид загубата на пазарен дял, гостът каза, че китайските компании много бързо стъпват в Европа и продават огромно количество стоки на този пазар. "Те трябва по някакъв начин да ги придвижват. В близко бъдеще железопътният транспорт е изправен пред предизвикателство и ще видим дали той ще увеличи дела си спрямо останалите видове транспорт".

Как Италия излиза от железопътната криза през 2000? Какво е бъдещето на транспорта? Ще се конкурират железниците с Hyperloop? Ще се наложи ли да се тревожи железопътния транспорт с тези нови технологии в близките десетилетия? При какви условия ЖП транспортът ще има предимства пред останалите видове транспорт?

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес