Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Изтеглянето на сръбската дипломация е нетипично

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, Светът е бизнес, 23.08.2017

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Самият акт на изтегляне на сръбската дипломация от посолството в Македония изглежда доста нетипичен за дипломатическите отношения. Това коментира бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Кючуков цитира бившия външен министър на Сърбия Вук Йеремич, който определя акта като "политически инфантилизъм".

„Когато има криза в двустранните отношения, се изтегля посланика. Но когато се изтегли целия състав на посолството, при това в контекста на разузнавателни акции срещу него, това някак си преадресира в известна степен вниманието не толкова върху двустранните отношения, а върху собствените дипломати, което е доста странно за момента“.

По думите му откакто Македония предприема по-активни политически действия за нормализиране на отношенията с България, Гърция и Албания /по силата на вътрешнополитическите промени за излизане от изолацията/, както и заради по-активния ѝ стремеж  за членство в ЕС и НАТО, Сърбия бива изместена на по-заден план във външната ѝ политика.

Очаквайте видео с целия разговор! 

Последни новини
Още от Светът е бизнес