Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Три причини Меркел да спечели изборите

Иво Инджов, доц. по журналистика от ВТУ, Светът е бизнес, 18.08.2017

Ангела Меркел е политик, който може би ще управлява четвърти мандат, без да остава в историята с някаква ярка програма или поведение. Но пък за сметка на това тя внушава сигурност и спокойствие на германците. Така коментира предстоящите парламентарни избори в Германия доцентът по журналистика от Великотърновския университет Иво Инджов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Инджов открои три причини, поради които Меркел може да спечели изборите.

На първо място той постави „страховития“ външнополитически фон, заради който средностатистическият германски избирател предпочита да запази статуквото, съответно Меркел. По думите му в нея германците виждат демонстрация на сила, сигурност, нещо вече видяно и поизтъркало се, но тя няма с какво друго да бъде заменена.

Като втора причина доцентът посочи възходящата германската икономика.

Той обясни, че данъчните служби събират страшно много данъци, че има голям бюджетен излишък и че германският износ процъфтява. Това според него създава усещане за икономическа стабилност.

„Третата причина е може би личният стил на Меркел да прави политика „без политика“, който я дистанцира от проблемите. Те отскачат от нея като от тефлоново покритие, дори когато са големи“. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес