Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българщината в Македония все още е черна, забранена тема

Лазар Младенов, Български културен клуб - Скопие, в Светът е бизнес, 16.08.2017

Лазар Младенов, Български културен клуб - Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лазар Младенов, Български културен клуб - Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

[video]

Промяната на властта в Македония няма да намали броя на хората, които желаят да получат българско гражданство. Напротив той ще се увеличава. Интересът е много по-голям от всякога, но хората са спрени по някакъв начин. Нормалната работа течеше до нова година. Това каза Лазар Младенов, Български културен клуб - Скопие, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Подкрепяме всяка идея, която може да помогне да се забърза целият процес по издаване на българско гражданство на българите в Македония. За мен е неприемливо хората да чакат по три, четири години, за да получат гражданство. Това е изключително дълъг период и трябва да се направят усилия да се съкрати времето, колкото може повече". 

"Хората, които казват, че си изкарват гражданство само, за да могат да работят в чужбина, го правят, за да не бъдат изложени тук на удари. Защото, нека се разберем, в Македония българщината все още е черна, забранена тема. Затова хората подхождат тактически, за да получат гражданство. Не винаги са откровени".

Младите хора, благодарение на интернет, получават все повече информация за техните корени, каза още Младенов. Темата-табу за България бе разбита. Но е процес, който все още се движи по индивидуална линия. Всеки гледа, чете и вижда, че това което показват македонските телевизии не отговаря на истината. Хората лека-полека стигат до истината. За това тезата, че се взимат паспорти само на база интерес, не може да държи. 

"Нужни са спешни мерки, за да се забърза процесът на издаване на гражданство за българи с доказан български произход. В момента процесът е спрян и няма никакво движение. В Държавната агенция за българите в чужбина вече не приемат списъци от организациите за българи в чужбина. Хората се оплакват, че не могат да правят електронни заявки. Резултатът е, че в момента почти няма хора, които да си търсят документи". 

Процесите по издаване на документи за българско гражданство и за водене на преписката трябва да се прецизират, каза събеседникът. "Месец септември трябва да бъде месец на срещи. Няма значение кой ще бъде политикът, с който ще се срещнем - за нас е важно да изложим проблемите, които имаме".

По повод кончината на Панде Евтимов гостът каза, че той е "легенда на съвременната българщина в Македония". "Той бе такава личност, която ни вдъхновяваше да продължим делото, зареждаше ни с енергия, вълнуваше ни и е тъжно, че си замина, но се надявам делото му да продължи. За нас бе чест, че го познавахме. Бог да го прости и поклон на неговото велико дело". 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес