Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

1,5 млн. безработни в България не търсят работа

Надя Василева в Светът е бизнес, 16.08.2017

Надя Василева, управляващ директор на Manpower Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева, управляващ директор на Manpower Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На пазара на труда се забелязва изключителна стагнация, освен че има абсолютен дисбаланс между търсене и предлагане. Факт е, че демографската структура е една от най-неблагоприятните в света и това, че населението ни намалява - младите хора стават все по-малко. Това каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Настава една все по-интересна ситуация на пазара, където работодателите искат да назначават и да отварят нови работни места. отварят, но няма с кого да ги запълним.

"От другата страна на монетата има много млади безработни (и не само млади), близо 1,5 млн., които не само че са безработни в трудоспособна възраст, но и те не търсят работа. По някакъв начин не биват обхванати от калкулацията за безработица".

Една трета от работната сила в България в момента е от т.нар. "милениуми", които са известни с това, че при тях трябва да има разнообразие, каза гостът. "Един "милениум" се задържа средно на едно работно място около 9 месеца".

"Следващата година на пазара на труда ще се влее т.нар. "генерация Z", която е още по-интересна и с тях ще стане още по-весело на работното място. За тях се знае, че поне 65% от работните места, които ще заемат още не са измислени, а и роботизацията се развива с ускорен темп и нека да видим какво ще се случи. Всички ще бъдат засегнати - дано да е за добро, защото, когато имаме ефективност, трябва да има и позитиви за обществото, за икономиката."

България е една от страните, в които най-бързо расте заплатата, но съвсем реално средните заплати преди 10 години и сега са се увеличили два пъти, каза събеседничката. "Това означава, че няма хора и е нормално бизнесът да се бори за малкото хора, които има". 

Задълбочава ли се синдрома на твърде честата смяна на работното място? В кои сектори има разминаване на очаквания на работодатели и на работници? Как се променя класацията на най-търсените кадри в България? Защо IT специалистите се смъкват от първа на десета позиция в тази класация? Кои са най-скъпо платените работещи в България?

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес