Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Процесът на путинизация на ВМРО-ДПМНЕ претърпя загуба

Петър Богойески в Светът е бизнес, 14.08.2017

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Република Македония има само един път. Няма алтернативни пътища. Това е пътят на пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Всички анализи за създаване на някакви алтернативни възможности са повече от несериозни и не са от полза за Република Македония. Това каза Петър Богойески от Движение за вътрешна демокрация и реформи в рамките на ВМРО-ДПМНЕ в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Най-важно е желанието на македонското общество да бъде част от съвременното, модерно, европейско общество и точно това е нашата основна цел, на нашата политическа партия, която е първата демократична партия в Македония, която донесе демократичните промени след комунистическия период". 

"Нашите съседни не са ни неприятели.Трябва да имаме най-добрите отношения със съседите и специално с България.Тя е вход на Македония към ЕС".

В началото на 90-те години перспективата, за която се бореше ВМРО-ДПМНЕ - членство на Македония в ЕС и НАТО, изглеждаше невероятна, каза събеседникът. "Надявам се, че нашата партия бързо ще се реформира и модернизира и ще поведе отново Македония по евроатлантическия път". 

"Въпреки че сме членове на една и съща партия, и аз и Груевски, за жалост трябва да кажа, че бяха изгубени много шансове. Изгуби се много време в решаване на една съвършено непотребна политическа криза, която започна преди 2011, а корените й стигат до 2009. Тя ескалира през 2014 и се разрази през последните три години. Надявам се тези изгубени шансове Македония да има възможност бързо да навакса и скоро да се види като пълноправна членка на Европейския съюз и на НАТО, такава, каквато е България". 

Вярвам, че мнозинството от членовете на ВМРО-ДПМНЕ разпознават историческия шанс на Македония да напредне в европейските процеси и да се затворят всички отворени въпроси между Македония и Република България, както и с всички останали съседи и да не остане Македония изолиран остров в процеса на европеизация на целите Балкани, каза още Богойески. "Този процес е сериозно започнат и е на финалната си права. Мисля, че следващата страна, която ще бъде приета в ЕС, ще бъде Македония и следващата членка на НАТО  ще бъде Македония. Мисля, че ще изоставим балканските стереотипи и ще се отворим към европейските ценности". 

Относно ролята на Груевски във вътрешнопартиен план гостът каза: "Само изплашените, слаби лидери се затварят в тесен кръг в партията си и затварят държавата в изолация от международните фактори. Причината за тази затвореност е товарът, който Груевски носи от миналото, когато беше премиер на Република Македония. Жалко е, че неговите лични ценности се пренасят като ценности на ВМРО-ДПМНЕ и това затваря перспективите на партията. Ние не можем да останем заробени от интересите на пет души, които упорито настояват да остане старото статукво на политическата сцена в Република Македония". 

Реформирането във ВМРО-ДПМНЕ е вътрешен процес, а не под натиск.Чувстваме се като членове на ВМРО-ДПМНЕ много неприятно от факта че са отнети документите на нашия лидер Груевски поради обвиненията на специалния съд, каза още гостът.

"Нашата инициатива е вътрешно партийна. Такава ще остане. Нямаме намерение да правим каквито и да било външни партии. Напротив - ние сме автентични представители на идеите на ВМРО-ДПМНЕ в Република Македония. Ние пораснахме в нашата партия и се чувстваме силно ангажирани тя да се реформира и да продължи напред. А тези реформи на моменти са болезнени. А и много хора се плашат от промени. Но трябва да ги уверя, че промените ще донесат едни нови ценности в цяла Македония - промяна на статута на партията, който към момента не позволява достатъчна свобода на мисълта и словото, не толерира свобода на действието. Чрез същинска промяна в органите и структурите на партията, а след това нормално и кадрова промяна, ще последва и промяна в политиките на партията - от изолация ще се върви към комплексна деизолация - политики, които ще ни направят доверен партньор на политическите субекти вътре в Македония". 

Какво следва след "путинизацията" на Република Македония, водена от Груевски? Каква е историческата отговорност на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с отношенията със страните на Балканите и в частност България? Как заради политиката на Груевски ВМРО-ДПМНЕ търпи загуби "на зелена маса" и как губи възможността да управлява Република Македония?

Последни новини
Още от Светът е бизнес