Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как геополитическото напрежение разтърсва пазарите

Георги Вулджев, икономист, Експертен клуб за икономика и политика, Светът е бизнес, 14.08.2017

Севернокорейската криза и напрежението в региона е водещо за инвеститорите в световен мащаб и това е напълно логично. Това каза икономистът Георги Вулджев, Експертен клуб за икономика и политика, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

В последната седмица напрежението ескалира много. Ситуацията между Северна Корея и САЩ е много абсурдна и за това инвеститорите са нащрек, коментира гостът. "Надяваме се всичко да се се уталожи, но рискът на пазарите доста се повиши. Доларът спадна значително в резултат на тези геополитически в контекста на този евентуален военен конфликт". 

В сектора на петрола сделката, която бе сключена от ОПЕК не е спазвана и това е основния проблем. Данните на Международната енергийна асоциация сочат, че само 75% е нивото на зачитане на условията на сделката. Допълнителен фактор за спада на цената на петрола е доларът, който в момента поради редица причини бива избутван надолу, каза Вулджев.

Ще има ли паритет между британския паунд и еврото през 2018? Какво е отношението на германските избори към тази прогноза? Как се отнася ниската цена на петрола на икономиката на България? Има ли вероятност да видим още повече британски туристи в България в следствие на Brexit?

Последни новини
Още от Светът е бизнес