Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Тед Кочев: Съвременното кино е в странна ситуация

Световноизвестният кинорежисьор Тед Кочев в интервю за Светът е бизнес, 11.08.2017

Тед Кочев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тед Кочев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още от дете ми беше много интересно да разказвам истории. Още със завършването си започнах да правя това по филмовите фестивали. Мога да кажа, че моят живот е един цигански живот. Работих в Холивуд, в Канада, правих много филми в Европа – във Франция, в Германия, във Великобритания, бях и в Израел, след това в Азия и Австралия.

Това разказа в интервю пред Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“ световноизвестният режисьор от български произход Тед Кочев. Той е роден в Торонто в семейство на български имигранти, започва да режисира на 24-годишна възраст, а в последствие името му стои зад филми като Two Gentlеmen Sharing, който е е първият британски филм, селектиран за международния кинофестивал във Венеция, Wake in Fright, който е първата австралийска продукция, взела участие на фестивала в Кан, както и касовият холивудски блокбъстър „Рамбо: Първа кръв“.

В интервюто си пред камерата на Bloomberg TV Bulgaria Кочев говори за автобиографичната си книга, чиято премиера е днес (11 август) в София, за премеждията си в света на киното и комерсиализацията на съвременното киноизкуство.

„Определено съвременното кино е в странна ситуация. Филмите, които се снимат в момента, са пълни с компютърни ефекти и компютърно генерирани изображения. В тях няма никакъв реализъм. Аз не отивам да гледам подобни филми. Не ги гледам. А за моите филми, трябва да отида, за да получа пари в Канада. Канадското правителство ми дава 2 милиона долара за моя филм“, каза режисьорът. 

„Имах една среща относно мой филм. От много години съм в Холивуд и познавам всички там и на тази среща попитах: „Защо да не заснемем моя филм? Той ще струва само 12 милиона долара.“ А те ми казват: „Да, но, Тед, това е малък филм! „Деликатесен“ направи 12 милиона долара! Ние искаме да направим голям филм за 200 милиона долара, филм за Дедпул, който да спечели 500 милиона долара. Не искаме да правим филм за 12 милиона! Твърде дребен филм.“ Ето защо...“, сподели Кочев.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес