Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Санкциите на САЩ целят Русия да остане без американски технологии

Петър Попчев, дипломат, Светът е бизнес, 08.08.2017

Сега има голямо напрежение и силно нарушено доверие, но трябва да се видят нещата в перспектива. Това коментира високопоставеният дипломат Петър Попчев в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев във връзка с наложените санкции към Русия от страна на САЩ.

„Несъмнено моментната картина не е благоприятна и не е насърчителна и за двете страни“, каза още той.

По думите му не можем да правим заключителни изводи преди да са приключили разследванията за намеса на руската страна в миналогодишните президентски избори в САЩ.

„Санкциите ще се отразят на руско-европейските енергийни проекти в по-малка степен, а за руско-американските и руско-третите страни в по-голяма“, посочи Попчев.

„Първите реакции на американските анализатори, които познават проблемите, бяха, че се цели един дългосрочен натиск върху руската енергетика, с което да бъде показано, че тя не може и не трябва да бъде използвана като външнополитическо оръжие. Именно затова основният натиск ще бъде към това Русия да бъде  лишена от американски технологии и компании, които биха ѝ съдействали за добив на петрол и газ в Арктика, както и за добиване на шистов газ и шистов петрол“. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес